Hvor mange sommerhuse må du udleje, hvor stor en del af året må du udleje i og i hvilke perioder? Find alle svarene her.

Uanset om du vælger at udleje dit sommerhus gennem et udlejningsbureau eller ved privat udlejning, er der regler, du skal være opmærksom på. Du må f.eks. ikke udleje dit sommerhus hele året rundt, bruge dit sommerhus som erhvervsudlejning eller til professionelt brug. Der er mange ting at tænke på, men bare rolig, vi tager dig gennem alle de regler, som du har brug for at vide.

Så meget må du udleje dit sommerhus om året

Hvor meget må man udleje sit sommerhus? Det er et væsentligt spørgsmål, når man tænker på sommerhusudlejning. Det er nemlig ikke tilladt at udleje sit sommerhus hele året rundt. Du kan dele året op i en sommerperiode og en vinterperiode. I sommerperioden, der går fra 1. marts til 31. oktober, er der ingen begrænsning for, hvor meget du må udleje dit sommerhus. Til gengæld skal du være opmærksom på vinterperioden, som går fra 1. november til udgangen af februar. Her må du maksimalt udleje dit sommerhus i sammenlagt 9 uger.

I Danmark er det ulovligt kun at bruge sit sommerhus til udlejning og dermed udelukkende professionelt brug. Tilmed er det strafbart, hvis man ikke holder sig til reglerne vedrørende sommer- og vinterperiode og i stedet udlejer hele året. Udlejer du med DanCenter, skal du ikke bekymre dig om ulovlig udlejning af dit sommerhus, da vi naturligvis ikke udlejer i flere uger end lovgivningen tilskriver. Ønsker du kun at udleje dit sommerhus som erhvervsmæssig udlejning, kræver det en tilladelse fra Erhvervsstyrelsen. En sådan tilladelse kan være meget svær at få og bliver sjældent givet.

Hvor mange sommerhuse må man eje og samtidig udleje?

I Danmark må du eje så mange sommerhuse, som du har lyst til. Du må til gengæld kun udleje højest 2 sommerhuse, som du også selv skal gøre brug brug af. Udlejer du mere end 2, betragtes det, som erhvervsmæssig udlejning. Er du gift, så må I hver især gerne udleje to sommerhuse, dvs. 4 tilsammen. Det er en regel fra 2019. Tidligere måtte et ægtepar kun udleje 2 tilsammen.

Privat vs. Professionel udlejning

Du kan vælge selv at udleje dit sommerhus, eller du kan indgå et samarbejde med et professionelt udlejningsbureau. Hos DanCenter betyder det, at du ikke behøver tænke på noget selv. Vi klarer det hele for dig – lige fra at gøre sommerhuset klar til gæsterne, slutrengøringen og markedsføringen. Det er blot nogle af de ting du får, når du udlejer med DanCenter. Du skal også have forsikring af dit sommerhus med i overvejelserne, når du vælger mellem privat og professionel udlejning. Ved privatudlejning skal du selv sørge for, at du har en forsikring, der også dækker dit sommerhus. Som udlejer hos DanCenter får du en gratis tryghedsforsikring, som dækker dit inventar samt bygning, hvis uheldet skulle være ude og din egen forsikring ikke dækker.

DanCenter sørger desuden for at opkræve leje og evt. forbrugsafregning fra dine feriegæster. Derudover dækker vi også betalt og bekræftede lejemål, der afbestilles, hvis der er 30 dage eller derunder til indflytning skulle have fundet sted.

Nye regler for bundfradrag ved udlejning af dit sommerhus

Bundfradraget for sommerhusudlejning er blevet reguleret hvert år. I 2024 er bundfradraget for sommerhusudlejning gennem et bureau fastsat til 46.100 kr. Det betyder at de første 46.100 kr. du tjener på at udleje dit sommerhus er skattefri.

Skat af lejeindtægt ved sommerhusudlejning og indberetning til skat

Du skal betale skat af dine lejeindtægter, når du udlejer dit sommerhus, hvis dine lejeindtægter overstiger det netop beskrevet bundfradrag. Samtidig er der et skattefrit fradrag på yderligere 40%, på den indtægt, der overstiger bundfradraget på 46.100 kr. (2024). Du kan se et eksempel og se meget mere om skat ved sommerhusudlejning her.

Når du udlejer gennem DanCenter, sørger vi for at stå for indberetningen til skat. Det eneste du skal gøre, er at tjekke din årsopgørelse, når den ligger klar.

Det skal du vide – DanCenters ”regler” ved udlejning af sommerhus

Hos DanCenter kan vi tilbyde dig en særdeles fleksibel udlejningsaftale, hvor du kun behøver at stille 4 uger til rådighed i skolernes sommerferie. Det betyder, at du også selv har mulighed for at nyde sommerferien i dit sommerhus. Det giver selvfølgelig sig selv, at jo flere udlejningsuger du stiller til rådighed, desto større omsætning vil du have mulighed for.

Dine fordele, når du udlejer dit sommerhus med DanCenter

Det er hurtigt og enkelt at indgå et samarbejde med DanCenter. Et typisk forløb vil starte med en kort telefonsamtale efterfulgt af et uforpligtende møde i dit sommerhus. På mødet vil det være muligt at få afstemt forventningerne til samarbejdet og indgå en udlejningsaftale. Udlejningsaftalen beskriver, hvordan huset skal markedsføres, hvilke afregningspriser du får og hvilke forpligtelser vi har overfor hinanden.

Herefter vil vi starte markedsføringen af dit sommerhus, som blandt andet inkluderer vores egne hjemmesider, mere end 10.000 rejsebureauer, bannerannoncer, sociale medier og adskillige store bookingportaler såsom Airbnb og Booking.com. Det betyder, at dit sommerhus, kommer bredere ud end nogensinde – og dermed til så mange gæster, som muligt, der får øje på dit sommerhus.

Du vil også modtage et login til vores ejerhjemmeside. Her kan du holde øje med, hvornår den første booking er i hus. Ejerhjemmesiden giver et nemt overblik over din udlejning, bookinger og lejeindtægt. Det er også her du kan foretage ejerspærring og meget mere. Som noget helt særligt, tilbyder vi vores husejere 20% rabat på leje af DanCenter og Belvilla sommerhuse i mere end 24 europæiske lande, samt rabat på nogle af Danlands feriecentre, rundt omkring i landet.Spørgsmål og svar omkring reglerne ved udlejning af dit sommerhus


Hvor mange sommerhuse må man udleje?

Du må maksimalt udleje 2 sommerhuse, som du også selv gør brug af. Udlejer du mere end 2, vil det betragtes som erhvervsmæssig udlejning. Du kan søge tilladelse hos Erhvervsstyrelsen, men denne tilladelse bliver yderst sjældent givet. Er I et ægtepar, så må I udleje 4 sommerhuse tilsammen.

Skal man betale skat af lejeindtægt, når man udlejer sit sommerhus?

Ja. Udlejer du dit sommerhus gennem et udlejningsbureau, har du et bundfradrag på 46.100 kr. i 2024. Overstiger din lejeindtægt dette bundfradrag, er 40% af den del der overstiger, også skattefrie. Resten af lejeindtægt skal der betales skat af.

Hvor meget må man udleje sit sommerhus?

Du kan dele året op i 2 perioder: Sommerperioden fra 1. marts til 31. oktober og vinterperioden fra 1. november til udgangen af februar. I sommerperioden er der ikke begrænsning på, hvor meget du må udleje, men i vinterperioden må der maksimalt udlejes 9 uger i alt.

Hvor stort fradrag har man ved udlejning af sommerhus?

Udlejer du dit sommerhus gennem et udlejningsbureau som f.eks. DanCenter, har du et fradrag på 46.100 kr. i 2024. Udlejer du derimod dit sommerhus ved privat udlejning er dit fradrag kun på 12.700 kr.