Hvad kan jeg tjene på udlejning af mit sommerhus?

Geografi, afstand til strand, husstørrelse, udstyr og årstid har alt sammen indflydelse på lejeindtægten af dit sommerhus

Det beløb du får for at udleje dit sommerhus i en uge, kan variere lige fra 1.000 kr. og op til 15.000 kr. afhængigt af en lang række faktorer, som du kan læse mere om her på siden. Du har mulighed for at få udarbejdet et uforpligtende udlejningsestimat ved at beregne din lejeindtægt her på siden eller ved at kontakte os.


Hvilke faktorer har indflydelse på lejeindtægten for sommerhuset?

Den forventede lejeindtægt, som er forbundet med udlejning af dit sommerhus, kan bl.a. afhænge af følgende faktorer:

Geografi

Danmark er ikke bare Danmark, når det gælder sommerhusudlejning. Faktisk kan landet inddeles i næsten 30 forskellige priszoner, hvor nogle af områderne langs den jyske vestkyst er absolutte topscorere på sommerhus-turisternes hitliste. Generelt kan man sige, at områder med brede sandstrande og godt badevand er de mest populære og derfor også de områder, hvor lejepriserne er højst. Indtjeningen på to identiske sommerhuse kan således variere helt op til 25% alene på grund af beliggenheden. En forskel, der naturligvis også afspejler sig i købsprisen på sommerhusene.

Afstand til strand

Afstanden til nærmeste badestrand har en betydelig faktor for udlejningsprisen. Jo tættere på stranden, desto højere pris. I et af de attraktive områder vil lejeprisen kunne variere helt op til 25% på 2 identiske sommerhuse, som f.eks. ligger henholdsvis 200 meter og 3 km fra stranden. Er der samtidig fri udsigt over vandet, vil lejeprisen stige yderligere.

Husstørrelse

Lejeprisen stiger i takt med husets kvadratmeter og antallet af sengepladser. Har sommerhuset mange sengepladser, er det en fordel, hvis det er indrettet, så 2 eller flere familier kan have hver deres afdeling. Som tommelfingerregel stiger lejeprisen 5-7%, for hvert ekstra soveværelse med sengepladser (ikke køjer).

Udstyr

Det siger næsten sig selv - jo mere luksus, desto højere pris. Swimmingpool, spabad, sauna, parabol, internet, opvaskemaskine, vaskesøjle etc. er nogle af de ting, der kan hæve lejeprisen.

Kvalitet

Sommerhusets alder og generelle stand har også en vigtig betydning for lejeprisen. Et nyere eller nyrenoveret sommerhus, med moderne møbler, vil i sagens natur indbringe mere end et ældre (om end velholdt) sommerhus. Der er dog også efterspørgsel på disse sommerhuse.

Årstid

Efterspørgslen varierer hen over året, hvilket vil sige, at du kan tjene mere på at udleje de uger, hvor skolerne holder sommerferie, end eksempelvis 1 uge i november.

For lidt eller for meget – kunsten i den rigtige prissætning

Kunsten, at opnå den maksimale totalindtjening på sommerhuset i sæsonen, ligger i at finde balancen mellem ugepris og efterspørgsel. Sættes lejeprisen for højt, vil det blot resultere i, at sommerhuset står tomt en stor del af sæsonen. Den rigtige prissætning er med andre ord den, som lige præcis, giver fuld belægning i de enkelte delsæsoner.

I sommeren 2017 indgik DanCenter et nyt samarbejde med virksomheden Danamica. De er specialister i prisjustering, og har samtidig den nødvendige indsigt i markedet for at kunne definere de optimale priser for en specifik uge. Dette prisjusteringssystem, kaldet Flexpris, evaluerer en lang række faktorer som sommerhusets størrelse, tidligere udlejning og konkurrentpriser, ligesom det tilpasser prisen efter det geografiske område. Flexpriser betyder at dit sommerhus konstant har de optimale priser for udlejning og dermed mulighed for at øge indtjeningen på dit sommerhus.

Individuel vurdering af forventet lejeindtægt på dit sommerhus

Når du laver en formidlingsaftale med et udlejningsbureau som DanCenter, vil der altid blive udarbejdet et individuelt forslag til ugepriser for dit sommerhus i de enkelte delsæsoner med udgangspunkt i de nævnte faktorer. Hos DanCenter er det én af vores indlejningskonsulenter, der vil udarbejde en udlejningsaftale for dit sommerhus. Ønsker du at få udarbejdet et samlet udlejningsestimat, gør vi gerne dette uforpligtende, alt du skal gøre er at kontakte os. Læs mere om fordele ved at udleje dit sommerhus gennem DanCenter.


Fradrag og beskatning ved udlejning af dit sommerhus

Det er vigtigt at have fradraget med i beregningen, når du tænker på din indtægt ved udlejning af dit sommerhus. Udlejer du gennem et udlejningsbureau er de første 46.100 kr. (gælder for 2024) skattefrie og herefter er 40%, af den resterende del af lejeindtægten, skattefri. Ved privat udlejning er dit faste bundfradrag på sommerhuset derimod kun 12.700 kr.

Læs meget mere om skat ved udlejning af dit sommerhus.

Hvornår bliver lejeindtægten udbetalt?

Du kan altid være sikker på, at modtage dine penge til tiden. Din konto bliver opgjort omkring d. 15. i hver måned, når du udlejer dit sommerhus gennem DanCenter. Udbetalingen sker forud hver den første hverdag i den måned lejemålet/lejemålene afvikles. Bliver dit sommerhus booket med et såkaldt ’haste-lejemål’, efter opgørelsen af din konto, vil indtægten for haste-lejemålet blive afregnet på næste måneds afregning.

Se din lejeindtægt på under 1 minut

Uanset om du er sommerhusejer eller drømmer om at blive det, kan du se din forventede lejeindtægt af sommerhuset her. Vores online lejeindtægtsberegner vurderer dine udlejningsmuligheder, og giver dig et hurtigt estimat på den forventede indtjening. Og så er det ovenikøbet gratis og tager kun 1 minut!

Efterfølgende vil du blive kontaktet og modtage en professionel og individuel beregning på, hvad dit sommerhus kan lejes ud for. Selvfølgelig helt uforpligtende og med respekt for dine egne ønsker om brug af huset.

Vores online lejeindtægtsberegner giver dig et anslået og uforpligtende estimat på hvor meget du kan tjene på at udleje dit sommerhus. For at modtage en mere nøjagtigt lejeindtægt, bør du kontakte os direkte.

Har du mere end et sommerhus? Ring på tlf. 7023 0680 og få en samlet vurdering.

Læs også om (de simple) regler for udlejning af sommerhus.

Udlejning af dit sommerhus gennem DanCenter

Det er enkelt og hurtigt at indgå et samarbejde med DanCenter. Vi lægger stor vægt på et stærkt og lokalt samarbejde. Hvorfor du også finder DanCenters 32 lokalkontorer rundt i hele landet. Når udlejningsaftalen er underskrevet, sørger vi for at præsentere dit sommerhus på vores hjemmeside samt alle vores samarbejdspartnere over hele Europa.

Spørgsmål og svar omkring lejeindtægt ved udlejning af dit sommerhus


Skal jeg betale skat af min lejeindtægt?

Uanset om du udlejer dit sommerhus privat eller gennem et udlejningsbureau, skal du betale skat af lejeindtægterne. De første 46.100 kr. er skattefrie, når du udlejer gennem et udlejningsbureau og efterfølgende er der 2 fradragsmetoder, du kan vælge mellem – 40 % reglen og det regnskabsmæssige fradrag. Se mere om skat ved udlejning af sommerhus.

Hvordan beskattes min lejeindtægt?

Overstiger din lejeindtægt bundfradraget kan du benytte 2 fradragsmetoder – 40 % reglen eller det regnskabsmæssige fradrag. Hos DanCenter anbefaler vi, at du benytter 40 % reglen. Det betyder, at når bundfradraget på 46.100 kr., er trukket fra lejeindtægten, kan du yderligere fratrække 40% af det resterende beløb.

Er lejeindtægt personlig indkomst?

Lejeindtægt går ikke under personlig indkomst. Al lejeindtægt skal beskattes som kapitalindkomst og dermed er din indtægt fra dit sommerhus: Kapitalindkomst er en indkomstform, der ikke skyldes arbejde, men derimod, når du har afkast.

Hvornår bliver lejeindtægten udbetalt til mig?

Din lejeindtægt vil blive udbetalt forud hver den første hverdag i den måned lejemålet/lejemålene afvikles. Ved ’haste-lejemål’ vil afregningen ske i næste måneds afregning. Så er du sikker på altid, at modtage pengene til tiden.